Fem el Camino

El Camí de Sant Jaume de Logroño a Burgos

del 23 al 30 de setembre de 2017.

CAMINAREM amb atenció plena cap a tot el que esdevingui en el CAMÍ amb el suport de la pràctica del IOGA i la RELAXACIÓ

Informació i inscripcions: info@espaideioga.es - 616 950 397

 

Ens acompanyarà i guiarà: Josep Maria Carles Aguilà

 • Llicenciat en Geografia i Història per la UNED.
 • Mestre i Professor jubilat.
 • 10 anys fent Camins: Camí Francès, Camí Aragonès, Via de la Plata, Camí del Nord, Camí Català …

 

El Camino

El Camí de Sant Jaume (Camino de Santiago) és la ruta de peregrinació més important d’Europa i des de fa segles la recorren pelegrins de tot el món per arribar a la ciutat de Santiago de Compostela, on es veneren les relíquies de l’apòstol Sant Jaume.

Hi ha diverses rutes que condueixen a Santiago com diversos són també els motius pels quals pelegrins de tot el món realitzen alguna d’aquestes rutes del “Camíno

 

La nostra ruta

El Camí Francès és actualment la ruta més triada pels pelegrins, l’itinerari més conegut, transitat i millor condicionat de tots.

Fa la seva entrada a Navarra pels Pirineus a través de Roncesvalles i transcorre al llarg de prop de 750 kilòmetres fins Santiago de Compostela. Es tracta d’un recorregut que condueix des dels paratges pirinencs fins a les planes centrals, entre boscos, camps de cereal i vinyes. En el itinerari es van trobant pobles amb un encant especial, ponts, castells i grans monuments.

La nostra ruta del “Camino” des de Logroño fins a Burgos forma part d’aquest Camí Francès.

Camí de Sant Jaume: camí francès

Les etapes

23 setembre: Lleida – Logroño, en tren (Sortida: 15.17 – Arribada: 17.50)
24 setembre: de Logroño a Navarrete

25 setembre: de Navarrete a Nájera
26 setembre: de Najerá a Santo Domingo de la Calzada
27 setembre: de Santo Domingo de la Calzada a Belorado
28 setembre: de Belorado a San Juan de Ortega
29 setembre: de San Juan de Ortega a Burgos
30 setembre: Burgos – Lleida, en tren (Sortida: 15.08 – Arribada: 20.11)

 

El grup

Farem el “Camino” en grup.
Per poder viure una bona experiència de grup sense que això condicioni la vivència personal del camí, el nombre màxim de participants és de 15 persones .
Amb l’ajuda del nostre guia acompanyant, en Josep Maria Carles, podrem realitzar aquesta interessant ruta del Camí de Sant Jaume gaudint al màxim de cadascuna de les etapes.

 

El preu

160 euros per persona

 

Què inclou el nostre Camí?

Viatges amb tren: Lleida-Logroño i Burgos-Lleida

Assegurança d’assistència en viatge i assegurança de cancel·lació

Credencial del pelegrí

Dossier informatiu del Camí de Santiago

El nostre guia acompanyant

Sessions de ioga i relaxació

 

Què no inclou el nostre Camí?

Allotjaments i menjars (despesa estimada de 30 euros diaris)

Entrades i visites

 

Ioga i relaxació en el Camí

El “Camino” és bastant més que una ruta per camins mil·lenaris. Més enllà de l’exercici físic que representa, es parla sovint de la màgia del “Camino”, de les experiències viscudes per les persones que el fan i que l’han fet i que han representat un autèntic viatge interior i un redescobriment de sí mateix.

Anar caminat, pas a pas, etapa a etapa, ofereix l’oportunitat de deixar pel camí les “càrregues mentals” que ens impedeixen viure en plenitud i sentir-nos alleugerits per l’efecte sanador i reconstructor del Camí.

La recerca de la pau i de l’equilibri interior constitueixen el element motivador principal del nostre Camino i és per això que ens recolzarem en la pràctica del ioga i de la relaxació, a fi de poder viure el CAMÍ amb atenció plena i potenciar al màxim tot allò que esdevingui.

No cal tenir experiència prèvia per poder fer un bon aprofitament de les sessions de ioga que plantejarem cada dia durant la nostra ruta. En el ioga, com en el Camino, no importa tant la capacitat física sinó mantenir una bona escolta cap sí mateix per poder ajustar tot allò que fem a les nostres possibilitats.

Cada matí farem una breu sessió matinal de ioga per ajudar-nos a escalfar i omplir d’energia el nostre cos. Aquesta sessió ens predisposarà física i mentalment per a la nova etapa.

Durant la tarda, ja acabada la ruta del dia, farem sessions de ioga i de relaxació per estirar bé els músculs i recuperar-nos de l’etapa. En aquestes sessions mirarem de propiciar la calma i la reflexió per assimilar tot el viscut durant el Camí i predisposar-nos a un bon descans durant la nit.

 

Consells i recomanacions

LA PREPARACIÓ FÍSICA
La ruta que nosaltres proposem del Camí de Sant Jaume la pot fer qualsevol persona amb unes condicions físiques mínimes i que tingui un cert hàbit de caminar en la seva vida quotidiana. Si no es té el hàbit de caminar, és recomanable fer, durant les setmanes prèvies, algunes llargues passejades, incrementant la distància poc a poc, i fins i tot fer-ne algunes amb la motxilla amb el pes aproximat que tindrà durant la ruta. Aquest entrenament seria recomanable fer-lo amb el calçat que farem anar en el camí.

 

EL CALÇAT

El tipus de calçat més recomenat són les sabatilles de trekking i és molt important que no quedin justes. Tenint en compte que la  nostra ruta la fem en unes dates properes encara al estiu, seria important portar sabatilles relativament transpirables per evitat la humitat i mantenir els peus el més secs possibles. Una altra recomanacio és que el calçat no sigui nou, que els nostres peus ja estiguin acostumats a caminar bastant amb ell.

 

LA MOTXILLA

Ha de ser còmoda i lleugera, amb les corretges ajustables i que no sigui massa gran, entre els 35 i 45 litres aproximadament. S’aconsella que la motxilla i el seu contingut no pesi més del 10% del nostre propi pes. Aquest valor del 10% és només una referència perquè el que és realment important és portar l’estrictament imprescindible i necessari.

 

Proposta orientativa del contingut de la motxilla:

DNI, la credencial del pelegrí, targeta sanitària
Sac de dormir lleuger
Tovallola lleugera, absorbent i que i s’assequi ràpid
2 samarretes de polièster
1 dessuadora o polar
2 pantalons curts.
1 pantalons llargs o desmuntable.
2 o 3 mudes de roba interior
2 o 3 parells de mitjons
1 capa d’aigua
Sabatilles de trekking que transpirin bé
Sandàlies de caminar i/o per les dutxes
Ampolla d’aigua. Tipus cantimplora o millor de plàstic
Bastó. Telescòpic d’alumini, o qualsevol pal que trobem en el camí….
Crema protector solar

Repel·lent insectes
Barret o gorra amb protector de clatell
Navalla multiusos
Llanterna petita

 

Bany:

 • Pastilla de sabó o potet de gel.
 • Potet de xampú, o sobres individuals tipus hotel.
 • Raspall i pasta de dents.
 • Pinta o raspall.
 • Fulla d’afaitar un sol ús i crema (homes). Es pot fer servir el mateix sabó.
 • Un parell de compreses o tampons (dones)
 • Sabó per a la roba. Pastilla “Lagarto”.
 • Diversos imperdibles per estendre la roba

Farmaciola:

 • Unes tiretes, i una mica d’esparadrap.
 • Agulles i fil. Molt útil si surten butllofes.
 • Pot petit de betadine.
 • Unes aspirines o analgèsics

LA CREDENCIAL

La Credencial és un cartilla de diverses pàgines plegades que conté les dades personals i una sèrie de caselles on cal estampar un segell d’allà per on es passa, amb la data corresponent, per deixar constància que s’ha passat per allí. Cal tenir-la per poder dormir en els albergs. Les persones que arriben a Santiago de Compostela i volem tenir l’acreditació de que han completat el camí (La Compostela) també han de tenir la seva credencial al dia. El més recomanable és començar el camí ja amb la Credencial per això nosaltres ja la tindrem preparada per a tu abans de sortir. Durant la ruta es pot segellar en molts llocs: albergs, bars, botigues, hostals, ajuntaments, policia local…

 

ELS ALBERGS
Les opcions d’allotjament fent el Camí de Sant Jaume són diverses i nombroses, però la més arrelada i més característica són els albergs. Aquesta és l’opció que hem triat per fer la nostra ruta. Els albergs de pelegrins són d’allò més variat, des d’un poliesportiu fins a una moderna casa rural i per poder allotjar-s’hi cal portar la credencial del pelegrí. Podem distingir entre dos tipus d’albergs: els albergs públics (que tenen titularitat d’una administració pública, religiosa, veïnal..) i els albergs privats (que tenen titularitat particular i privada). Als albergs públics no es poden fer reserves, mentre que a la major part dels albergs privats sí és possible. En principi, només es permet pernoctar una nit. Els preus poden oscil·lar entre un donatiu voluntari i els 6 euros nit pel que fa als albergs públics i fins al 10 euros pel que fa als privats. Generalment les places s’assignen per ordre d’arribada i acostumen a tenir preferència les persones que fan el Camí a peu. La pràctica totalitat dels albergs tenen lavabos, dutxes (amb aigua calenta) i espais per rentar la roba i estendre-la. Molts tenen també una cuina amb estris disponibles per al pelegrins.

El nostre guia i acompanyat ens procurarà un allotjament digne per a cada etapa de la ruta.

Fem el camino - consells